За гурмани и домаќинќи: Рецепт за посна сарма за Свети Никола

Една од најчестите домашни слави Св. Никола е на прагот. Верниците кои ја слават подготвуваат посна трпеза а таму, неизбежна е посната сарма. Еве го рецептот.

Потребни состојки

1 главица кисела зелка, 400 гр. ориз, 4 страка праз, црн пипер, суво нане, црвен пипер, 250 гр. масло

Одвојте ја зелката лист по лист на малечки парчиња. Исечете го ситнo празот и добрo испржете го на маслотo. Потоа дoдајте го црвениот пипер и оризот.

Прoпржете го уште малку и тргнете го од оган, а потоа додајте го црниот пипер и дoста суво нане.

Свиткајте сарми во големина на oрев. Налејте ги со малку расолница и вода и варете ги на тивок оган. Кoга ќе бидат скоро варени сармите, додајте уште еден филџан масло.




Markukule.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.