дома блог страница 27

Замина уште една легенда! На 72-годишна возраст почина Бора Чорба

Легендарниот рокер, фронтмен на групата „Рибља чорба“, Бора Ѓорѓевиќ, почина денеска, 4 септември, на 72-годишна возраст.

Бора почина во болница во Љубљана, каде што беше примен поради сериозни проблеми со белите дробови.

Официјалната веб-страница на групата „Рибља чорба“ ја објави веста за неговата смрт.

„Почитувани пријатели, со тага и тага ве известуваме дека нашиот пријател и брат, Борисав Бора Ѓорѓевиќ не напушти. Почивај во мир драг наш Боки.

Интервју со Игор Илиески, еснаф човек со 33 годишно искуство како готвач и главен мајстор во најгурманското место во моментов во Прилеп

Игор Илиески од Прилеп е човек од гурманскиот еснаф во градот под Марковите Кули, вљубеник во професијата, кој веќе 33 години работи како готвач и исто толку години се грижи да им угоди на префинетиот вкус на своите сограѓани и гости во нашиот град. За него и неговите кулинарски способности, а богами и за задоволните гости кои ги имал низ годините, може да се пишува и раскажува со денови. Го краси трудољубивост, умешност и истанчен вкус за добра храна која секојдневно ја сервира на феноменален начин. Игорче сега работи во ресторанот Beer Ti & Ja, најгурманското место во моментов во Прилеп, кое се наоѓа на влезот во градот од страната на Скопје. Од ова место тој за многу кратко време направи број еден дестинација за вистинските гурмани и вљубеници во добрата храна. Во продолжение разговараме за неговиот работен век, за специјалитетите кои ги нуди ресторанот, како и за тоа како се одвивал кафанскиот живот порано и сега.

Колку време работите како професионален готвач и од како се роди љубовта кај вас кон оваа професија?

-Како готвач работам откако знам за себе, или од 16 годишна возраст. Веќе 33 години сум во оваа професија, а љубовта кон професијата ми ја вградија брат ми и братучедите, кои од мали нозе ме зедоја со нив. Во деведесетите години кога и јас започнав да работам, беше лесно да се научи да се работи, беше потребна само голема љубов, трудољубивост и упорност. Ако се направи една споредба тогаш со сега, во тоа време пресудно беше да се научи занаетот, затоа што пари немаше, беше кризно време, се наоколу пропаѓаше и бевме слабо платени. Денес пак е спротивно, пресудни се прво парите и секој млад човек прво прашува колку ќе биде платен, а потоа работата.

Кажете ни кое е вашето мислење, дали прилепчани важат за гурмани и познавачи на добра храна?

Важат и тоа како! Поготово кога станува збор за меленото место и плескавиците. Ако земете свинско како свинско месо е секаде речиси исто, телешко како телешко, исто така, но кога станува збор за меленото месо, oд прилепчани нема луѓе со поистанчен вкус и мирис луѓе, па токму и затоа на нашите сограѓани им е истенчен и префинет вкусот за скарата, а особено за плескавиците.

Низ годините сигурно сте имале интересни анегдоти и случки. Дали би сакале да споделите некоја таква интересна ситуација со нашите читатели?

-Aнегдоти и смешни ситуации низ годините имало стотици, како со персоналот со кој сум работел, така и со газдите и гостите. Буквално ќе треба да разговараме најмалку два дена за да ви ги доловам сите интересни ситуации кои сум ги доживеал во овие 33 години работно искуство.

Работите во едно од најгурманските места во моментов во Прилеп, ресторанот Beer Ti & Ja кај газда Бале. Во што се разликува ова место од мноштвото расторани и кафани во нашиот град?

-Па ова место е несвојствено, мало, но исполнето со еден поинаков дух, зрачи со посебна харизма, нешто што го нема во градов во моментов. Таквите мали ресторани и кафанџија веќе одамна ги нема, па токму затоа нашиот ресторан им е доста интересен и примамлив на луѓето. Покрај тоа нешто што го прави ресторанот примамлив е доволниот број на паркинг места. Ресторанот располага со голем плац за паркирање, што во ова модерно време кога секој вози автомобил, е навистина неопходно и голема предност. Исто така локацијата, ресторанот се наоѓа на самиот влез од градот од страната на Скопје, па постојано е на видик на сите оние кои го посетуваат нашиот град.

Што е специјалност на кујната во Beer Ti & Ja и во што особено уживате да приготвувате?

-Нешто со чиј вкус и квалитет сме особено горди и во што уживаме да приготвуваме се месната коленица, гулашот, ширденот и секако чорбите. Скарата како скара, секако е застатена и кај нас, како и во секој ресторан во Прилеп. Тоа го има секаде, се разликува само вкусот од место до место, но печена коленица, ширден и особено вкусни чорби ретко каде има. Тоа е она што можам да го издвојам како белег на ова гурманско место, специјалитети во кои гостите особено уживаат. Се разбира сето тоа оди со одлично сервирање и гарнирање и секако добра услуга.

За чорбите од вашата кујна се слуша надалеку. Прилепчани велат дека тенџерињата се празнат секое утро. Во што е тајната, зошто Beer Ti & Ja важи за така наречено нај “чорбаџиско” место во градот?

-Со еден збор кажано, затоа што чорбата е БЕСПРЕКОРНА. Користиме квалитетно свежо месо, со врвен квалитет, а не замрзнато како што се користи во некои други кујни низ градот. Ете затоа нашиот ресторан е полн со “чорбаџии” секое утро и секое утро тенџерињата ги празниме буквално до последна капка чорба.

Приготвувате и оригинален гулаш, па на смеа тие кои пробале велат дека ако некогаш започнеме конфликт со Унгарија, тоа ќе биде поради гулашот, кој кај вас е на рамниште на оригиналот од “Маџарска”. Што е потребно за еден добар гулаш, колку време се приготвува и како успевате да постигнете се’ и се пресно и навреме да им сервирате на гостите?

-Ха, ха, ха… Не сум бил во Унгарија и не знам каков е гулашот таму, ама за нашиот слободно ќе кажам дека е одличен. Повторно и тука е пресуден изборот на квалитетно месо, а за да се приготви овој специјалитет потребно е и до 6 часа. Гулашот можам да кажам дека го имаме редовно во понудата, секој ден и оние кои сакаат да пробаат не треба ниту да се најават, ниту да порачаат пред време…. гулаш има се додека не го снема :).

Во Прилеп секој гостин сака да проба прилепски ширден, но ретко каде го има и ретко каде се нуди. Дали во вашата кујна редовно е застапен овој специјалитет и кажете ни накратко што е потребно за еден одличен ширден?

-Кај нас ширденот како и другите специјалитети е постојано присутен во кујната и можам да речам дека го имаме на “лагер”. Тоа е белег на градот, по тоа Прилеп е познат низ целиот свет и еден прилепски ресторан треба постојано да го има овој деликатес и бренд на нашиот град. Како и за се’ претходно што кажав, и кај ширденот, пресудно за вкусот е да имате набавено квалитетно месо. Оригинал ширден се прави од свинско, говедско и јагнешко месо, но јагнешкото се помалку се користи во последно време, пред се затоа што ретко го има, а и цената е се повисока. Како и гулашот и ширденот покрај мајсторијата си сака и време за добро да се приготви. Месото е потребно да отстои во маринада, за добро да прими од сите зачини, па идеалното време за подготовка е околу 5-6 часа.

Колку е ценета готвачката професија во Македонија воопшто и дали може да се живее и да се заработи од оваа професија?

-Во последните години почна да се цени нашето работење и нашата професија и можам да кажам дека готвачите имаат солидна заработувачка за наши услови, со која секако може да се гледа семејство и веќе не мора да се оди на печалба по белиот свет. Моето мислење е дека голем број, особено млади луѓе, се залажуваат дека со оваа професија ќе заработат богатство во странство. Простор за напредок и заработувачка денеска има и кај нас, во нашиот град и во целата држава. Потребно е само да се покаже желба и љубов, па ќе дојдат и парите.

Ако не би биле готвач, што би работеле?

-Не знам, мислам дека не би се пронашол во друга професија.

За крај нам ни преостанува топло да ви го препорачаме ресторанот каде Илиески е шеф на кујна. Дојдете, уживајте во вкусната традиционална прилепска кујна. Почнете со утринска чорба, па како што велат прилепчани “се по ред”. НАЗДРАВЈЕ!

На влезот во Прилеп се наоѓа најмераклиското место: Еве зошто ресторан “Beer ti & ja” стана главна дестинација за сите гурмани и боеми (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

Помош во прилепско Мариово пристигнува од сите страни! Од Битола, Новаци, Ресен… Утре наутро се активира и армијата (ВИДЕО)

Центарот за управување со кризи објави видео од координативната седница на општинскиот кризен штаб во општина Прилеп. Присутен е и директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов, кој од претседателката на Советот, Ирена Стерјовска, беше информиран дека помош во Прилеп за справување со големиот пожар во Мариовскиот регион пристигнува од повеќе градови.

Според информациите огнената линија на пожарот е повеќе од 20км, а најдраматично е кај селата Бонче и Дуње. Според последните информации пожарот се шири и кон Крушевица.

Во моментов заседава кризниот штаб на општина Прилеп! Ситуацијата во МАРИОВСКО е алармантна!

Ги известуваме граѓаните на општина Прилеп дека во моментов се одржува кризен штаб предводен од началникот на истиот поради големиот пожар кој во моментов е активен во областа Мариво. Поради сериозноста на ситуацијата на кризниот штаб присуствуваше и директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов. Во зависност од климатските услови има можност да бидат загрозени селата во близина, но сепак истите се обезбедувани од професионални пожарникари на ТППЕ Прилеп и од околните населени места – информираат од општината.

-Од неделата тимови на ТППЕ Прилеп се на терен во таа област, а вчера и денес поради големиот чад гаснењето со воздушна поддршка беше отежнато. Исто така ангажирани се и сите материјално-технички средства на Јавните претпријатија од Општина Прилеп.

Во координација со соседните општини и нивните противпожарни единици обезбедена е поддршка од Битола, Кавадарци, Новаци, Могила и Ресен.

Во текот на утрешниот ден повторно ќе се активира воздушна поддршка од АРМ и ДЗС, ќе има и поддршка од 120 лица од кои 70 од АРМ, 20 од специјалните единици на МВР и 30 од Национални шуми.

Кризниот штаб ќе заседава и ќе биде во координација со единиците на терен сѐ додека пожарот не биде локализиран – стои во соопштението од општина Прилеп.

Големите луѓе прават големи дела! Ректорот на Универзитетот “Скопје”, донираше ранци и училишен прибор за децата од згрижувачки семејства во главниот град (ФОТО)

120 училишни ранци и комплет училиштен прибор добија децата од згрижувачки семејства во Скопје. Донацијата е од Ректорот на Универзитет Скопје, проф. д-р Аце Миленковски, со директна поддршка на заменик-министерот за труд, демографија и млади, Ѓоко Велковски и градоначалникот на Општина Гази Баба, Бобан Стефковски.

Настанот се одржа на плоштадот во Општина Гази Баба, организиран во чест на почетокот на новата учебна година.

Ректорот на Универзитет Скопје, проф. д-р Аце Миленковски на дечињата им порача да учат, бидејќи образованието ќе ги направи посилни.

„Образованието е најважната работа. Да сте образовани, значи да сте силни. Слушајте ги родителите, наставниците, учете и дружете се“ изјави Ректорот Миленковски.

Заменик-министерот за труд, демографија и млади, Ѓоко Велковски и градоначалникот на Општина Гази Баба, Бобан Стефковски се заблагодарија на Универзитетот Скопје за подршката и општествената одговорност.

Универзитетот Скопје секогаш дава директна поддршка за најранливите категории деца!

Бозоски успешно го заменува Јовчески (ФОТО)

Во отсуство на градоначалникот Борче Јовчески, кој е на службено патување во Шведска, заменик градоначалникот Диме Бозоски, деновиве ја застапува и институцијата и навистина ја оправда довербата која ја доби од првиот човек на општината.

Бозоски вчера и денеска ги посети сите училишта во Прилеп и населените места, каде на сите првачиња кои ја започнаа оваа учебна година им беше поделен школски прибор како еден мал знак на внимание, а заменик градоначалникот ги поздрави сите нови ученици кои за првпат седнуваат во училишните клупи, им посака успешна учебна година, многу нови другарчиња, но секако учењето да биде во прв план.

Оваа година, Општина Прилеп обезбеди бесплатен оброк за сите ученици од прво и второ одделение. Оваа мерка е со цел да се намали трошокот на родителите, но исто така и децата да стекнат навика за здрава исхрана.

Бозоски деновиве е присутен и на сите спортски и културни случувања, и се покажа како вистински репрезент и достоен за функцијата која ја извршува.

Уште едно музичко уживање пред храмот Св. Петка во Прилеп: Вечер на класична музика со “Прилепски млади виртуози”

По серијата концерти во летните месеци, кога на платото пред црквата пред голем број граѓани настапија: Андријана Јаневска, Ламбе Алабаковски, браќата Даутовски…. Организациониот одбор за концерти на црквата Св. Петка во Прилеп, за утре подготви ново музичко уживање.

За што точно станува збор, прочитајте во поканата во продолжение:

Почитувани сограѓани,

Ве покануваме на едно несекојдневно музичко доживување кое за првпат ќе ги обедини младите прилепски музички таленти под сводовите на нашиот величествен храм Св. Петка. На 04 септември, со почеток во 19:00 часот, ќе имате можност да уживате во концертот „Прилепски млади виртуози“.

Овој концерт е уникатна прилика да се слушнат на едно место дел од најдобрите студенти кои студираат во земјата и странство, средношколци од музичките училишта во Македонија, како и ученици од основното музичко училиште во Прилеп. Во акустичниот амбиент на храмот Св. Петка, нивните изведби ќе го исполнат просторот со звуци на хармонија и убавина.

Преку вашето присуство, ќе им дадеме поддршка на овие млади таленти пред почетокот на новата школска година и ќе покажеме дека како заедница ги вреднуваме и негуваме нивните дарби. Овој концерт го гледаме како почеток на една нова традиција, која ќе се повторува секоја година и ќе ни овозможи да бидеме сведоци на нивниот раст и успех.

Ве повикуваме да бидете дел од овој музички настан и заедно да ја оддадеме почитта која нашите млади виртуози ја заслужуваат.

Со почит,
Организационен одбор на концертот

Прилепчанец побарал од свој сограѓанин да му размене евра, па му ги грабнал парите и избегал

-СВР Битола поднесе кривична пријава против Б.Д.(32) од Прилеп поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „тешка кражба на дрзок начин“.

На 27.08.2024 пред казино во Прилеп, пријавениот побарал од З.Ч. да му размени евра, по што од раката насилно му ги одзел парите и побегнал – информираат од МВР.

Мицкоски најави нова странска инвестиција – ќе вреди 65 милиони евра и ќе отвори нови 700 работни места

Нова инвестиција од 65 милиони евра, нови 700 вработувања. Премиерот најави почеток на изградба на фабрика за литиумски батерии.

Продолжува политиката на новата власт во Македонија, со цел привлекување на директрни странски ивестиции, вели Хритијан Мицкоски и додека дека оваа инвестиција е плод на двомесечна напорна работа, во која биле отстранети сите недостатоци, кои што биле акумулирани со месеци наназад.

-Инвестицијата е од прилика 60 до 65 милиони евра, некаде околу 700 нови вработувања, ќе се произведуваат литиумски батерии. Со завршувањето на оваа инвестиција ќе биде зголемен извозот, а со зголемување на извозот ќе биде намалена разликата, односно дефицитот помеѓу извозот и увозот и на тој начин се зголемува бруто домашниот производ, така да еве да почекаме да утре, па македонската јавност ќе биде сведок утре, изјави Мицкоски.

Во наредниот период ќе биде распишан и тендер за третиот мобилен оператор во Македонија. Мицкоски кажа дека потпишан е необврзувачки меморандум со компанијата „4 ај џи“, која пројавила интерес да влезе на македонскит пазар. Премиерот истакна дека веќе нема да има договори во четири очи, односно дека Македонија сега е земја која се развива и држава во која владее правото. Мицкоски потенцираше дека ваков меморандум може да биде потпишан и со други компании кои ќе покажат интерес да влезат на нашиот пазар.

-Заврши времето на договори во четири очи, како што беа тие во кичевски ТЕЦ Осломеј, битолски РЕК Битола, заврши времето кога голобради момчиња купуваа трговски центри, кога се играа фудбалчиња и баскетче во канцелариите на Владата. Сега е време кога треба да се развива Македонија, заедно со македонските граѓани и кога треба да владее правото. Наш интерес е интересот на граѓаните, а кој е интересот на граѓаните, поголема конкуренција, пониски цени, интересот на граѓаните е и наш интерес како Влада, изјави Мицкоски.

Мицкоски порача и дека во наредниот период јавноста ќе биде сведок на повеќе истраги, односно објавување на информации за можни криминални активности од страна на функционери од претходната власт. Вели поради тоа можеби и постои страв кај најголемата опозициска партија СДСМ. Премиерот кажа и дека до крајот на годинава вработените во јавната администрација ќе добијат по 11 илјади денари К-15, кој е предвиден со ребалансот на буџетот, а била ставка заборавена од претхондата власт. Мицкоски порача и дека имаат активна комуникација со Брусел, со цел пронаоѓање техничко решение за изградба на Коридорот 8.

Потенцираше дека е добри што власта успеала да се избори да не бидат потрошени 500 милиони евра од македонскиот буџет и 250 милиони пари на европските даночни обврзници.

Избројте колку ги има! Цели чопори кучиња скитници сеат страв низ Прилеп (ВИДЕО)

Цели глутници кучиња скитници сеат страв и создаваат невидена бука низ Прилеп, особено во ноќните часови. Видеото во прилог е испратено од граѓани од централното градско подрачје кои се жалат дека со денови се без сон.

Граѓаните бараат ЈКП Комуналец да го стави овој проблем на врвот приоритети, затоа што во градот врие од кучиња скитници во секое маало.