IQ UP нов образовен концепт и прва македонска едукативна франшиза за деца: Еве зошто родителите чекаат во ред за упис на своите деца (Фото/Видео)

IQ UP! (www.iqup.mk) е прва македонска едукативна франшиза за деца од 5 до 12 години. Компанијата IQ UP! е дел од групацијата на веќе докажаниот едукативен бренд за деца „Светот на Биби“. Првата македонска едукативна франшиза е создадена со многу љубов, посветеност и долгогодишна работа, во чиј развој беше вклучен голем тим од домашни и странски експерти од областа на едукацијата, педагогијата и методологијата.

Се работи за нов иновативен образовен концепт, во кој се употребуваат современи пристапи, техники и методи за воведување на децата во магичниот свет на науката, технологијата, математиката, инженерството и уметноста.

Целта на овој вид едукација е стекнување на функционално знаење и умствени вештини за целосен интелектуален развој на учениците.

На IQ UP! Часовите, преку напредни методи, техники и пристапи на едуцирање и стимулирање, се создава позитивна атмосфера, исполнета со многу забава и едукативни игри каде што учениците се чувствуваат самоуверено, сигурно и развиваат самодоверба да го реализираат својот потенцијал, да ги пронајдат своите таленти, страсти и интереси и да бидат свои, но и да ги почитуваат другите идеи, ставови и карактери.

Со IQ UP се буди генијалноста во секое дете и детето се подготвува за предизвиците на 21 век. Креаторите на овој вид иновативен образовен систем се убедени дека секое дете може да научи се’, но дека секое дете има различни потреби и различен стил на учење.

Што сѐ случува на еден час?

Часот започнува со интерактивна приказна на однапред избрана тема, која омилените ликови на нашите деца, Биби, Боби и Оливер, ја разработуваат на едноставен и забавен начин.

Откако приказната ќе заврши, следува најзабавниот дел – директно вклучување на децата во тематиката што се разработува на тој час. Следува истражување, експериментирање, анализирање, изработка на реални проекти, интерактивни игри и активности, мозочни вежби и логички задачи преку кои децата стекнуваат функционално и применето знаење, и развиваат умствени вештини.

Во последниот дел од часот ги воведуваме учениците во основите на програмирање. Учениците преку програмирање наученото го претвораат во дигитални проекти, каде што преку посебни алатки за програмирање, приспособени на возраста на децата, се развиваат дигитални анимации, игри или апликации поврзани со темата што ја учеле.

Со какви вештини се здобиваат децата?

-решавање проблеми – решавањето на проблеми е процес во кој нашите ученици постојано се инволвирани преку работа на реални проекти, каде што развиваат способност да идентификуваат одреден проблем или предизвик и да креираат соодветни решенија;

-будење на креативноста – во процесите на решавање проблеми или изработка на проекти, ги поттикнуваме учениците да ја користат својата имагинација и иновативност. Започнуваме од нула, завршуваме со нешто вистински опипливо;
се осврнуваме на критичното размислување – проблемот го разгледуваме и го осознаваме од повеќе страни;

-учиме преку директно инволвирање во процесот – активното учество на децата во учењето им овозможува длабоко осознавање на проблематиката;

-ги охрабруваме грешките – на нашите часови грешките не се причина за откажување од решението, туку поттик да се обидеме уште еднаш и уште еднаш, сѐ додека не дојдеме до саканото решение. Го славиме искуството многу повеќе, отколку крајниот резултат и решение;

-учиме да комуницираме – учиме правилно да комуницираме со останатите и да ги споделуваме своите идеи. Но и да ги сослушуваме и почитуваме идеите и ставовите на другите. На часовите водиме конструктивни дискусии за темите кои ги изучуваме;

-поттикнуваме тимска работа – преку учење во мали групи, децата уште од најрана возраст учат заеднички да им пристапат на проблемите, да соработуваат и се поддржуваат;

и многу повеќе!

Повеќе информации за IQ Up! уникатниот образовен концепт, дознајте на www.iqup.mk

Искористете ја можноста за бесплатен пробен час на овој ЛИНК

Или контактирајте не во IQ UP! училишниот центар најблиску до вас: IQ UP! Aeродром– 070 223 573, IQ UP! Карпош– 078 887 889, IQ UP! Велес – 075 380 443, IQ UP! Прилеп – 071 308 446, IQ UP! Охрид – 078 249 507, IQ UP! Кавадарци– 075 448 873, IQ UP! Кичево– 071 777 939, IQ UP! Штип – 075 427 605, IQ UP! Радовиш – 070 226 489.
Markukule.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.