Спречете рак на дебелото црево со овие намирници !

voce-ff-e1459108410126-600x364

Дијана Родригез е писателка која работела ексклузивно за HealthDay, со големо искуство на пишување вести и стории за здравјето.

Таа на порталот Everydayhealth пишуваше за американското истражување за борбата против ракот. Постојат дури 100.000 луѓе со дијагноза рак на дебелото црево секоја година.

” Истражувањето покажа дека здравата исхрана спречува рак на дебелото црево во 70 до 90% од случаите” изјави гастроендокринологот Керол Бурк.

Еве ја листата на продукти кои би требало да ги конзумирате.

  • Избегавајте шницли и колбаси : Во истражувањето од 2014 година се покажало дека секои 100 грама црвено месо дневно го зголемуваат ризикот од рак на дебелото црево за 14%. Ограничете се на половина килограм црвено месо неделно и избегавајте сувомеснати производи.
  • Јадете доволно овошје и зеленчук : За да спречите рак на дебелото црево, потребно е да јадете повеќе од едно јаболко во денот. Утврдено е дека внесувањето на повеќе овошје и зеленчук го намалува ризикот за заболување од рак на дебелото црево.
  • Трудете се на чинијата да имате претежно жолти и портокалови продукти. Истражувањето покажува дека храната која изобилува со бета-каротен го намалува ризикот за рак на дебелото црево. Затоа конзумирајте моркови, сладок компир и тиква.
  • Намирниците богати со влакна го подобруваат здравјето.
  • Внимателно приготвувајте ја храната.

 




Markukule.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.