Проектот „Јакнење на административните капацитети на централно и локално ниво во областа на животна средина“ се оддржа во Прилеп

6

Општина Прилеп денеска беше домакин на „Тренингот“, кој се спроведува во рамките на ЕУ Твининг проектот „Јакнење на административните капацитети на централно и локално ниво во областа на животна средина“, а е координиран од МЖСПП и претставници од земји членки на ЕУ.

2

 

1

Тренингот вклучува 3 дневана сесија на учесниците кои доаѓаат од Пелагонискиот и Југозападниот регион. Учесниците беа поделени во 2 групи кои вклучуват: Државни инспектори за животна средина, пишувачи на интегрирнаи еколошки дозволи, Овластени инспектори за животна средина и лица одговорни за животна средина во индустриските сектори каде што ќе се спроведува инспекцискиот надзор. Секоја од групите беше фокусирана на индустриски сектори за кои беше претходно обучена:
– Ископ на минерални суровини – рудник Сивец Мермерен комбинат АД
– Пиварска индустрија – Прилепска Пиварница АД

5

3

4

Градоначалникот Марјан Ристески посочи дека ЕУ дава висок приоритет кон одржливиот развој.
Студиите покажале дека кога ќе се земат во предвид високите трошоци кои произлегуваат од нарушеното здравје на граѓаните поради загадувањето од индустријата, сообраќајот и слично, неговото намалувањето не е само предност за животната средина, туку е предност и за економијата.
Во следните денови секоја подгрупа ќе симулира интегрирана инспекција во животна средина поминувајќи низ следните чекори:
– Прв ден: Подготовка за инспекциски надзор
– Втор ден: Инспекциски надзор
– Трет ден: Извештај и евалуација за спроведениот инспекциски надзор
Работните групи ќе се подготват за инспекцискиот надзор со анализирање на Б – интегрираните еколошки дозволи, проверка на чек листите и агендата за инспекција, за да се спроведе инспекцијата согласно агендата и да се изготви финален извештај кој ќе ги опише релевантните наоди и забелешки во инсталациајта согласно условите во дозволата и заклучок за некои други дополнителни активности ќе бидат потребни.

10


Markukule.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.