Општина Прилеп започнува со пролетната дератизација и дезинсекција

4

Екипите од Центарот за јавно здравје- Прилеп дератизацијата ќе ја изведуваа со користење на отровни мамци, а предмет на третирање ќе биде подземниот канализационен систем, градската депонија Алинци и неколку населени места. Паралелно, со пролетната дератизација се одвива и дезинсекцијата која е планинана во период од 22 до 05 ч. наутро во текот на едно деноноќие.
„Со неа ќе бидат опфатени сите урбани заедници во Прилеп ,како и населени места. Целта е заштита на населението од заразни болести кои ги предизвикуваат глодарите, пред се стаорците ,но и заштита на населението од болестите кои ги носи комарецот“- истакна д-р Горан Кузески од Центарот за јавно здравје-Прилеп.

8

1

3

7

„Една од задачите на локалната самоуправа е грижа и заштита на населението. Токму поради тоа локалната власт во својот буџет издвои над еден милион денари со цел правилно и ефикасно третирање на инсектите и глодарите“ потенцира градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески.
Во текот на спроведувањето на дератизацијата и дезинсекцијата населението треба да биде крајно внимателно, опоменуваат од центарот за јавно здравје. Строго се забранува допирање, преместување и отстранување на мамиците, а на домашните животни и миленици треба да му се спречи контактот со овие мамци. Воедно, од Центарот за јавно здравје опоменуваа дека е строго забрането фаќање или преместување на изумрените глодари или пак истите не треба да им се нудат како храна на домашните миленици . Воедно се предупредуваат и пчеларите кои ги напасуваат пчелите на територијата на Прилеп , во наведениот период, кога ќе се изведува дезинсекцијата , ,да ги преземат сите неопходни мерки за заштита на своите пчелни семејства –Ваквите опомени и внимателност со отровите наменети за глодари и инсекти е со цел заштита на населението , домашните животните и пчелите, а доколку граѓаните не се придржуваат кон овие опомени,од центарот за јавно здравје -Прилеп, сугерираат дека нема да ги сносат последиците од не сакани дејствија.

11

10


Markukule.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.