Овој вкусен специјалитет збогатете го со зелена салата и домат.
Состојки:
4 тенки парчиња сланинаж
450гр. мелено говедско месо
половина исецкан кромид
1/4 чаша светло пиво
1 лажичка сол и бибер
4 парчиња сирење
неколку резанки домат
4 лепчиња за хамбургери
ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја тавата на средна температура, помеѓу 200 и 250 степени. Прво испржете ја сланината. Пржете додека истата не стане крцкава (околу 8 минути), а потоа ставете ја на хартија за готвење истата да се исцеди. Во поголем сад помешајте ги месото, кромидот, пивото, сол и бибер. Добро измешајте ја смесата и обликувајте 4 помали плескавици. Пржете ги околу 3 минути од едната страна, потоа превртете ги и пржете уште 4 минути. Ако додадете кашкавал, применете го стариот кулинарски трик – додајте лист кашкавал врз плескавицата во последната минута од пршењето. Потоа извадете ги плескавиците и оставете ги да постојат 3 минути, а потоа уживајте во совршениот вкус.