Сардините се полни со важни хранливи материи, што ги става на прво место кога станува збор за исхраната, вели д -р Џош Екс.
Поради високата содржина на омега-3 масни киселини, протеини, витамин Б12 и селен, сардините се едни од најмоќните чувари на здравјето.
Ако се консумираат редовно, тие можат да придонесат за подобрување на целиот организам, а ова се придобивките:
Една порција сардина од околу 75 грама содржи приближно:
191 калории, 22,7 грама протеин, 10,5 грама маснотии, 8,2 микрограми витамин Б12, 48,5 микрограми селен, 250 единици витамин Д., 451 милиграми фосфор, 351 милиграми калциум, 4,8 милиграми ниацин, 2,7 милиграми железо, 365 милиграми калиум, 35,9 милиграми магнезиум, 0,2 милиграми бакар, 1,9 милиграми витамин Е., 0,2 милиграми витамин Б6, 1,2 милиграми цинк
Тие се богати со Омега 3 масни киселини; Го зачувува здравјето на коските; Го зачувува здравјето на тироидната жлезда; Тој му обезбедува на телото доволна количина на витамин Б12; Го намалува апетитот; Го контролира нивото на шеќер во крвта; Го подобрува изгледот на кожата