Дијана Родригез е писателка која работела ексклузивно за HealthDay, со големо искуство на пишување вести и стории за здравјето.
Таа на порталот Everydayhealth пишуваше за американското истражување за борбата против ракот. Постојат дури 100.000 луѓе со дијагноза рак на дебелото црево секоја година.
” Истражувањето покажа дека здравата исхрана спречува рак на дебелото црево во 70 до 90% од случаите” изјави гастроендокринологот Керол Бурк.
Еве ја листата на продукти кои би требало да ги конзумирате.
- Избегавајте шницли и колбаси : Во истражувањето од 2014 година се покажало дека секои 100 грама црвено месо дневно го зголемуваат ризикот од рак на дебелото црево за 14%. Ограничете се на половина килограм црвено месо неделно и избегавајте сувомеснати производи.
- Јадете доволно овошје и зеленчук : За да спречите рак на дебелото црево, потребно е да јадете повеќе од едно јаболко во денот. Утврдено е дека внесувањето на повеќе овошје и зеленчук го намалува ризикот за заболување од рак на дебелото црево.
- Трудете се на чинијата да имате претежно жолти и портокалови продукти. Истражувањето покажува дека храната која изобилува со бета-каротен го намалува ризикот за рак на дебелото црево. Затоа конзумирајте моркови, сладок компир и тиква.
- Намирниците богати со влакна го подобруваат здравјето.
- Внимателно приготвувајте ја храната.