Најдобро за белите дробови е да престанете со пушење, но ако не можете да се откажете, би требало почесто да јадете производи што го подобруваат здравјето
Сите добро знаеме дека пушењето е штетно за нашето здравје и дека значително го зголемува ризикот од pak на бели дробови.
Сепак, ако го занемарувате тој факт и секојдневно вдишувате ниkoтин, треба да одбирате што ќе се најде на вашата чинија.
Истражувањата покажале дека одредени производи може да го подобрат здравјето на белите дробови, па пожелно е почесто да ги консумирате ако сте пушачи.
Сите кои учествувале во истражувањето подлегнале на мерења на спирометрија, метод што ја мери белодробната функција, односно белодробниот волумен и брзината на проток на воздухот низ дишните патишта за време на вдишувањето или издишувањето. Тестот бил повторен и 10 години подоцна.
Резултатите покажале дека пушачите кои консумирале многу јаболка, банани и домати имале најмали оштетувања на белите дробови.
Научниците објасниле дека причината за тоа е што тие производи се богати со антиоксиданси кои помагаат при намалувањето на воспаленијата на респираторните органи, го подобруваат здравјето на белите дробови и помагаат при обновувањето на оштетеното ткиво што се создало поради долгогодишно пушење.