Покрај простувањето за Прочка и посетата на младите кај повозрасните роднини за прошка, стариот адет сé помалку се пренесува од генерација на генерација и исчезнува низ татнежот на времето.
Амкањето варено, а нелупено јајце, врзано на конец и стап е обичај што се негувал со години, а децата се обидувале без помош на рацете да го фатат јајцето со усните кое се нишало од најстариот член во фамилијата.
Вчера во пресрет на “Прчка”, на Платото кај Градскиот Саат, жените од Здружението “Преродба”, за прв пат го презентираа овој народен обичај пред прилепчани.
Настанот беше изведен во автентичен амбиент, и предизвика големо внимание за минувачите и гостите. Погледнете го во продолжение видеото снимено од “Фан Продукција” на Зоран Пилоски: