Оваа есен направете нешто повкусно од ајвар и малиџано.
Ова е рецепт за славната ловечка салата.
СОСТОЈКИ:
1 л. доматно пире, 2 кг. пиперки, 500 гр. кромид, 500 гр. морков, 100 гр. сол, 100 гр. шеќер, 100 мл. јаболков оцет, 2 лажици магдонос, 1 ловоров лист, 1 конзерванс, 100 мл. масло, 6 чешниња лук
ПОДГОТОВКА:
Се ставаат кромидот сомелен и доматното пире на оган да крчкаат половина час, а за тоа време се сечат пиперките на коцки и се чистат, се лупи морковот и се сече на кругови, па се меле лукот.
По пола час се додаваат пиперките, морковот и лукот, ловоров лист и се прелива се со масло и оцет, сол и шеќер.
Се остава од 90 до 120 минути да крчка со мешање, а густината треба да е како за ајвар.
Се трга од оган и се ставаат магдонос и конзерванс, па се меша.
Нека стои 10 минути да се лади, па наполнете во тегли.
Ставете им капак и оставете ги каде што чувате зимница.