Овошје кое помага во лeкyвaњe на тешки заболyвања, а се одгледува и во Прилеп: Мало чудо на природата кое има три вкуса (Видео)

Кивано е егзотичен плод, познат уште како африканска бодлива краставица. Има атрактивен изглед, а вкусот му е пријатен и освежувачки, личи на краставица, киви, лимон

Киваното е честа состојка во овошните салати, а се јаде сурово. Нискокалоричен е и затоа е погоден при диети за слабеење. Од неодамна овие плодови го имаат предзнакот домашни бидејќи се произведуваат и во Македонија.

Во киваното се присутни два антиоксиданса, токоферол и гама-токоферол. И двете се органски форми на витаминот Е, кој има многубројни позитивни ефекти. Исхрана богата со овошје и со зеленчук што содржи бета-каротен, ликопен и лутеин, помага и во заштита на ДНК, со што се забавува процесот на стареење.

Семето на егзотичниот плод содржи голем број масни киселини, вклучувајќи линоленска и олеинска киселина. Линоленската киселина е полна со омега-6 масни киселини, која е од суштинско значење за нашето здравје. Состојката е важна и за заштитните функции на кожата. Олеинска киселина помага за подобрување на имуните функции, како и за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести.

На Интернет наидовме и на еден прилог од пред неколку години на “Сител ТВ” од Прилеп каде ова киваното успешно се одгледува и расте.

Погледнете во продолжение:




Markukule.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.