Експертите тврдат дека јајцата кои се стари измеѓу седум и десет дена се идеални за готвење и најлесно се лупат. Веројатно и самите сте забележале дека некои јајца ги лупите без проблем, а други иако се во иста кутија, ви задаваат многу маки.
Тој проблем најлесно може да се реши ако во водата во која ги приготвувате јајцата додадете лажичка сода бикарбона. Содата бикарбона ќе ја зголеми влажноста, поради што јајцата полесно ќе се лупат.
Староста на јајцата можете да ја проверувате ако пред готвењето јајцата ги ставите во вода. Ако потонат странично се свежи. Ако испливаат на површина се стари.
Загревањето на јајцата пред да ги ставите во жешка вода е добар трик против нивно пукање.
Тоа можете да го направите на два начини, јајцата да ги извадите од фрижедер и да ги оставите на собна температура да се загреат, или да ги ставите во топла вода од чешма на неколку минути. Лушпата на јајцата пука од нагла промена на температурата.
А.Г.