Рецепт од кујната на манастирот Свети Јован Бигорски

zapeceni2

Рецептот за потпечени лепчиња со печурки ни доаѓа од кујната на Манастирот Св. Јован Бигорски.

За подготовка на ова јадење ви се потребни 500 грама печурки, 250 грама кисела павлака, 2 главици кромид, 2 чешниња лук, 1 стар леб, 100 грама кашкавал, 2 лажици брашно, зачин по вкус (сол, бибер, вегета, црвен пипер) и малку масло.

Ви презентираме еден одличен рецепт, од кујната на Манастирот Св. Јован Богорски.
Потребни состојки:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Начин на подготовка:

Во длабок сад се пржи во малку масло ситно исецканиот кромид, му се додаваат печурките, лукот и зачините по вкус. Се трга од огнот и кога ќе се излади се додава киселата павлака, и брашното разматено во малку вода. Лебот се сече на кришки и се реди во подмачкан плех. Врз секое парче леб се става од подготвениот фил со печурки и најгоре се става тенко парче кашкавал. Лепчињата се запекуваат во релна околу 10 мин на температура од 180⁰С.
Се служат топли.




Markukule.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.