Наут или народски кажано леблебија. Обично ја грицкаме, онака фино посолена, но за жал многу ретко ја употребуваме во секојдневната исхрана за подготвување на превкусни јадења. Одгледување на наут е култура која иако до пред некоја деценија на големи површини се одгледуваше и кај нас, денес речиси и да нема домашно производство.
Во следниот прилог откриваме зошто да го користиме наутот, колку е корисен за нашето здравје и како да го искомбинираме во секојдневната исхрана.
Првично одгледуван на Медитеранот и Блискиот Исток, наутот, ги шири своите кулинарски влијанија низ области од целиот свет. Тој се истакнува во Италијанската, Грчката, Индиската, Шпанската, Португалската кујна и кујната на Блискиот Исток.
Иако најчест тип на наут се појавува во вид на круг и беж боја, има и други сорти кои вклучуваат бои како црна, зелена и црвена боја. Како и други мешунки како што се грав, грашок и леќа, наутот е ценет за неговата висока содржина на протеини и влакна, а исто така содржи неколку клучни витамини и минерали кои се знае дека имаат корист здравјето на луѓето.
МОЖНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ОД КОНЗУМИРАЊЕ НАУТ
Наутот е поврзан со голем број на можни здравствени придобивки за медицински состојби. Ние ќе ги разгледаме сите состојби каде што наутот нуди подобрување на здраствената состојба.
1. Дијабетес: Истражувањата покажаа дека луѓето со дијабетес тип 1 кои консумираат исхрана богата со растителни влакна имаат пониски нивоа на гликоза во крвта и тип 2 дијабетес може да се подобри на шеќер во крвта, липиди и нивоата на инсулин.
Насоки за исхраната на Американците им препорачува 21-25 грама влакна дневно за жени и 30-38 грама дневно за мажи.
2. Здравје на коските: Железо, фосфат, калциум, магнезиум, манган, цинк и витамин К содржи наутот и сите тие витамини ќе придонесат за градење и одржување на коскената структура и сила.
Иако калциум фосфат е важен во коскената структура, е неопходно за правилно коскена минерализација за внимателен баланс на двете минерали – потрошувачката на премногу фосфор со премногу мала доза на калциум може да резултира со губење на коскената маса.
Формирање на коскената матрица бара минерали манган, железо и цинк кои играат клучна улога во производството и созревање на колаген.
Ниски дози на витамин К се поврзани со зголемен ризик за фрактура на коските. Соодветна потрошувачка на витамин К е важно за добро здравје, како што тој делува како модификатор на матрицата протеини коските, ја подобрува апсорпцијата на калциум и може да ја намали уринарната екскреција на калциум.
3. Крвен притисок: Одржување на ниска натриум доза е од суштинско значење за намалување на крвниот притисок, сепак зголемување на внесот на калиум може да биде исто толку важно, заради ефект на вазодилатација .
4. Здравје на срцето: Поради високиот процент на растителни влакна, калиум, витамин Ц, витамин Б-6 содржината на сите е поддршка на здравјето на срцето.
Наутот содржи значителни количини на влакна, кои помагаат во намалување на вкупниот износ на холестерол во крвта, а со тоа се намалува ризикот од срцеви заболувања.
Во една студија, оние кои консумирале 4069 мг калиум дневно имале 49% помал ризик од смрт од исхемична срцева болест во споредба со оние кои консумираат помалку калиум (околу 1000 мг на ден).
5. За рак: Селенот е минерал кој не е присутен во повеќето овошје и зеленчук, но може да се најде во наутот. Тој игра улога во функцијата на црниот дроб на ензими, и помага при детоксикација на некои канцерогени состојки во телото. Покрај тоа, селенот го спречува воспалението и исто така се намалува растот на туморот.
Наут, исто така, содржи фолна киселина, која има улога во синтезата на ДНК и поправка, со што се спречува формирање на клетките на ракот на мутациите во ДНК-та. Сапонини, кои се присутни во фитохемикалии наут, спречуваат множење на клетките на ракот и ширење низ телото. Заради богатоста со растителни влакна се поврзува и со намален ризик од рак на дебелото црево. Витаминот Ц функционира како моќен антиоксиданс и помага во заштита на клетките од штетата на слободните радикали.
6. Холестерол: Истражувањата покажуваат дека вклучувајќи наут во исхраната го намалува износот на липопротеините со ниска густина (ЛДЛ) холестерол во крвта.
7. Воспаленија: Холин е многу важна и разновидна храна во наутот која помага со спиење, движењето на мускулите, учењето и меморијата. Холинот, исто така, помага да се задржи на структурата на клеточните мембрани, помага во пренесувањето на нервните импулси, помага во апсорпцијата на маснотии и ги намалува хроничните воспаленија.
8. Дигестија и регуларност: Поради високата содржина на влакна, наутот помога да се спречи запек и промовирање на регуларноста за здрав дигестивен тракт.