Јачменот е продукт кој ретко е застапен во исхраната, а во себе содржи многу корисни состојки. Тој е богат со влакна, витамини, минерали и антиоксиданси. Изобилува со витамин Б комплекс, магнезиум, манган, селен, цинк, протеини и диетални влакна.
Како најдобро да ги искористите состојките на јачменот? Со подготвување на вода од јачмен.
Овој лековит напиток има моќ да го намали xoлecтepoлот. Со оглед на тоа дека содржи доста нерастворливи влакна, јачменовата вода го регулира нивото на лош xoлecтepoл во kpвта и така позитивно делува на kapдиовackyларното здравје.
Рецепт:
Измијте го јачменот под млаз вода, а потоа ставете го во сад со вода и оставете го така 4 часа.
Исцедете го јачменот и промешајте ја шолјата. Ставете го на рингла и гответе додека не започне да врие, а потоа намалете ја температурата и оставете го поклопен 45 минути до еден час, додека зрната не целосно не омекнат.
Оставете да се олади, па исцедете го. Пијте една до две шолји на ден. Доколку сакате да го подобрите вкусот, додајте малце лимонов сок или мед.