Аутофагијата станува се попопуларна во овие исклучителни времиња во кои живееме, полни со се повеќе здpaвствени пpeдизвици и со кpизи кои се заканувaaт дека ќе останат. Неодамна, дури и светскиот тениски рекет број 1, Новак Ѓоковиќ откри дека практикува Аутофагија и поминува дури и по 16 часа без јадење – секој ден.
Новак Ѓоковиќ разговарајќи со докторот Драган Иванов за Аутофагијата, објасни:
-Методот 16-8 е многу важен, тоа значи дека не јадете 16 часа и потоа јадете 8 часа. Јас го користам овај метод веќе година и пол, и забележав многу подобрувања во текот на минатата година. Подобро спијам, имам повеќе енергија во текот на денот, помалку такви „падови“.
Што е Аутофагија?
Тоа е природен процес кој се овива во организмот при што клетките ги чистат и рециклираат сопствените компоненти, и на тој начин телото го снабдуваат со дел од енергијата, а истовремено го забрзуваат процесот за обновување на клетките, и ги потиснуваат негативните ефекти од стареењето.
Аутофагијата привлекува големо внимание и за улогата што може да ја игра во спречувањето или лекувањето на карцином.
Сепак, за да се постигне Аутофагија потребно е да му овозможиме на организмот одредени услови.
Кој се тие услови?
Постојат три начини за да се постигне Аутофагија и тоа:
Intermittent fasting диета која е т.н.Пост Диета која што ја спомнува Ѓоковиќ, при што не се јаде 16 часа – а потоа 8 часа се јаде, што значи од 24 часа во текот на денот – 16 часа не се јаде а 8 часа се јаде.
На пример, можете да јадете од 10 наутро до 18 часот попладне, а потоа не треба повеќе да се јаде до следното утро до 10 часот.
Вториот и третиот начин се со примена на т.н. Low Carb диета, односно внес на исхрана со низок процент на јагленохидрати како и Ketogenic – Keto Diet т.н. КЕТО диета која е специфичен тип на диета со мал внес на јагленохидрати.
Зошто е тоа важно?
Затоа што кога јадеме малку јагленохидрати или воопшто не внесуваме храна во телото, организмот се соочува со недостаток на јагленохидрати и мозокот испраќа информации до телото, осносно до клетките да започнат со пребарување на алтернативен извор на енергија а тоа се делимично мастите што клетките почнуваат да ги согоруваат и кои што придонесуваат за правилно регулирање на телесната тежина.
Во процесот на согорување на маснотиите се ослободуваат т.н. кетони кои се добри за имунолошката функција на организмот што значи се зајакнива имунолошкиот систем на организмот односно се зајакнува имунитетот, а кога ќе настапи Аутофагијата, тогаш започнува организмот со самочистење кое истовремено го регенерира и подмладува телото.
Значи, трите најважни придобивки од Аутофагијата се:
1. Регулација на Телесната Тежина
2. Зајакнување на Имунитетот и
3. Подмладување на Телото
Кога ќе се исполнат овие услови се поставува едно од најважните прашања а тоа е:
КАКО МОЖЕМЕ ДА БИДЕМЕ СИГРНИ ДЕКА ПРОЦЕСОТ НА АУТОФАГИЈА НАВИСТИНА СЕ ОДВИВА ВО НАШЕТО ТЕЛО?
Во суштина, тоа е доста едноставно – СО МЕРЕЊЕ
Модерната технологија ни овозможува да ги мериме кетоните кои се произведуваат при активноста на процесите кои што ја предизвикуваат Аутофагијата (тука спаѓаат предходно споменатиоте Пост Диетата и Диетите со внес на малку јагленохидрати, како и Кето Диетата), па мерејќи ги нив и нивната јачина, би можеле да направиме една проценка дали Аутофагијата настапила во нашиот организам и со која јачина.
Постојат три методи на мерење на кетони и тоа преку крвта, преку урината и преку здивот.
Меѓутоа, при споредба на овие методи откриено е дека мерењето преку здив е најсоодветен метод за мерење кога станува збор за кетоза постигната со диетална исхрана особено кога се работи за Кето Диета.
Како практично се одвива мерењето преку здив?
Па, на многу сличен начин како што ја мериме телесната тежина: – СО ИНСТРУМЕНТ
Значи, кога станува збор за мерење на Аутофагијата, тоа се прави со помош на специјален инструмент кој користи уникатен сензор при што се анализира нашиот здив.
Тој инструмент се нарекува Diet Fast Forward Gadget. Се работи за многу мал инструмент што секогаш може да се носи со себе.
Мерењето практично се одвива на тој начин што треба полека да го издишиме воздухот што го имаме во нашите бели дробови и да го вдишиме директно во инструментот – Diet Fast Forward Gadget.
Во внатрешноста на гаџетот, здивот се анализира, а резултатот се добива на дисплејот во мили моли на литар што претставува концентрација на ацетон во здивот и што е еквивалентно на концентрацијата на кетоните во крвта.
Потоа резултатот се внесува во апликацијата Diet Fast Forward што е достапна и за мобилни телефони со Android и за iOS и така се добива толкување на резултатите, како и сугестии за исхрана со 21 дневен план, Кето рецепти и Кето видео курс составен од 11 видео лекции.
Значи, мерењето на здивот е едноставен, брз и точен метод.
Со мерење, не само што може да се направи проценка дали Аутофагијата се одвива во нашиот организам, туку исто така може да се направи проценка за силата на Аутофагијата, што може да ни овозможи да се движиме во вистинската насока со нашата диета кон што поефикасно користење на придобивките.
Кога сме кај придобивките, секогаш е препорачливо луѓето повеќе да се интересираат за Аутофагијата, за да можат да си ја регулираат телесна тежина, да си го зајакнат имунитетот и да си го подмладат своето тело, што е особено важно денес кога живееме во овие интересни времиња.
ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ TУКА
(Превод на видеото во продолжение на српски јазик)