Септември е месец за правење традиционалниот македонски ајвар, не веруваме дека некоја домаќинка не го знае рецептот, но ако има такви во прдоложение погледнете како да направите вкусен ајвар.
Состојки:
10 килограми црвени пиперки
3 модри домати
масло по желба
1 голема лажица шеќер
Подготвгока
Пиперките треба убаво да ги измиете, да ги испечете па подоцна да ги излупите, истата постапка и со модриот домат. Откакоубаво ќе ги излупите пиперките и откако ќе ги иавдите семките, ги ставате во машина за мелење. Истата постапка и со модрите патлиџани.
Потоа смесата ја ставате во голема шерпа и потоа на оган го пржите ајварот, откако водата ќе испари се става зејтин и шеќер. Зејтинот се става на секој 20 минути и смесата треба да се меша непрестано бидејчи маслото не смее да излезе на површина.