Подготвувате зминица: Ова е рецептот за традиционалните македонски ајвар

epokropksopkrg-640x433

Септември е месец за правење традиционалниот македонски ајвар, не веруваме дека некоја домаќинка не го знае рецептот, но ако има такви во прдоложение погледнете како да направите вкусен ајвар.

Состојки:

10 килограми црвени пиперки

3 модри домати

масло по желба

1 голема лажица шеќер

Подготвгока

Пиперките треба убаво да ги измиете, да ги испечете па подоцна да ги излупите, истата постапка и со модриот домат. Откакоубаво ќе ги излупите пиперките и откако ќе ги иавдите семките, ги ставате во машина за мелење. Истата постапка и со модрите патлиџани.

Потоа смесата ја ставате во голема шерпа и потоа на оган го пржите ајварот, откако водата ќе испари се става зејтин и шеќер. Зејтинот се става на секој 20 минути и смесата треба да се меша непрестано бидејчи маслото не смее да излезе на површина.




Markukule.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.