Потребни состојки:
Пиле
Сол, бибер
кромид
2 чешниња лук
30 гр путер
40 гр доматно пире
2 лажици слатка црвена пиперка
Лажица брашно
250 мл пилешка супа
Пиперка
100 гр павлака
Подготовка
Пилешкото измијте го, исушете го, (ако користите цело пиле, поделете го на делови). Посолете, потоа кромидот и лукот ситно исечкајте ги. Пилешкото испржете го додека не добие златно кафена боја.
Лукот и кромидот издинстајте ги на масло, потоа додајте ги доматното пире, црвената пиперка и брашното, повремено налевајте од супата. Ставете го пилешкото внатре и на тивок оган динстајте околу 25 до 30 минути.
Пиперката исечкајте ја. По 15 минути додајте го пилешкото и заедно нека се динстаат. Извадете го пилешкото и оставете го на топло. Киселата павлака додајте ја во сосот, како и магдоносот, па се’ зачинете.