Во ерата каде што доживувањето е поважно од било што, „Cocktail Nomad“ носи револуција во македонската угостителска сцена. Не станува збор само за пијалок, туку за целосно, професионално, светско искуство доставено директно до вашиот настан.
Зад оваа иновативна идеја стои Игор Илиоски, бармен со импресивна биографија: повеќе од петнаесет години меѓународно искуство и учество на најпрестижните глобални натпревари. Тој одлучи бар-културата да ја „ослободи“ од класичните ѕидови и да ја донесе директно кај гостите во Прилеп, Битола и цела Македонија.
Разговаравме со Игор за тоа како се прави совршен „номадски“ коктел, како се претвора секој настан во совршено сценарио и зошто неговата Margarita е подобра од онаа што сте ја пробале во некој хотел на Карибите.
Слика 1: Игор Илиоски на полу-финале во Мајами 2018 година
1. Од „Celebrity Cruises“ до „Cocktail Nomad“ – Како се префрлате од светската коктел сцена во Македонија?
-„Cocktail Nomad“ се роди од чиста страст и желба да ја донесам врвната бар-култура дома. По 12 години работење на луксузни крузери, каде што бев и дел од глобалното финале на Diageo World Class во Берлин во 2018 (еден од најпрестижните барменски натпревари), видов дека луѓето копнеат по професионално, прилагодено искуство. Глобалното финале на Diageo World Class 2018 во Берлин претставува светски натпревар што ги собира најдобрите бармени од преку 60 земји, каде се избира најдобриот бармен на планетата според креативност, техника и гастрономска иновација. Идејата беше едноставна: наместо луѓето да доаѓаат во бар, јас ќе го донесам најдобриот бар кај нив.
Слика 2: Игор Илиоски на глобалното финале на Diaego World Class 2018
2. Што го прави „Cocktail Nomad“ поинаков и зошто вашата услуга е светска класа?
-Ние не нудиме само шанк. Нудиме професионално театарско искуство.
Разликата е во деталите и искуството:
1. Професионализам: Моето искуство е темел – гарантирам конзистентен квалитет и знаење од светско ниво.
2. Целосно искуство: Ова вклучува уникатен, пренослив бар-дизајн, прилагодено мени, професионална опрема (мраз, чаши, алатки) и комплетна организација.
3. Прилагодување: Секое мени е креирано специјално за настанот, одговарајќи на темата, сезоната, па дури и на вашата омилена боја. Ние ја носиме атмосферата, гостите само уживаат.
3. Дали користите македонски состојки во вашите премиум коктели? Како локалниот вкус го претставувате модерно?
-Апсолутно! Јас сум огромен поддржувач на локалниот вкус. Често користиме одлични македонски вина за освежителна Sangria, домашна ракија, како и свежи, сезонски овошја, сирупи и зачини од локални добавувачи. Дури и пиво од ѓумбир и свежо цеден сок од лимон го подготвувам сам, за да го контролирам квалитетот. Верувам дека македонските вкусови можат да блеснат на светско ниво кога се презентирани со модерни техники.
4. Кои се најголемите хитови на настаните? Дали гостите се држат до класиката или сакаат нешто уникатно?
Класиците се секогаш барани: Margarita, Moscow Mule, Paloma и Old Fashioned се основата. Но, најмногу уживаме кога можеме да направиме „twist“ – да креираме коктел инспириран од темата на свадбата или сезоната. Исто така, нагласувам: секој настан има специјално креирано мени со освежителни, софистицирани безалкохолни коктели. Никој не смее да остане жеден или да се чувствува изоставен.
5. Кои типови на прослави најчесто ги покривате и дали има некоја локација која е особено динамична?
-Најчесто работиме на свадби, приватни прослави, родендени и корпоративни настани.
Летото е многу динамично, особено во Пелагонискиот регион – Битола и околината. Имаме многу настани организирани од нашата дијаспора, кои навистина го ценат врвниот, професионален сервис што го нудиме. Тоа е чест кога луѓе кои виделе многу светот ќе ја изберат вашата услуга.
6. Кој е најнезаборавниот момент во вашата „номадска“ кариера досега?
-Секоја искрена реакција на изненадување! Најголемата награда е кога некој ќе проба коктел направен од навидум едноставни состојки и ќе рече: „Леле, ова е најдоброто нешто што сум го пробал!“. Тие моменти на изненадување и уживање ме мотивираат најмногу. Ние сме тука да го подигнеме нивото на очекување.
7. Прилеп, работилници и иднината: Кои се плановите за „Cocktail Nomad“?
-Во план е отворање на постојан коктел бар токму во Прилеп, како наша база од каде ќе продолжиме да патуваме. Исто така, сакаме да организираме едукативни коктел работилници за сите кои сакаат да научат повеќе за оваа уметност. Целта е да ја изградиме локалната коктел култура.
8. Последна порака за читателите на markukule.com?
-Ако не сте пробале коктел од „Cocktail Nomad“, ви порачувам: на следниот настан каде што сме ангажирани, дозволете си да пробате нешто ново. Коктел не е само пијалок, тоа е момент што се памети. А за ракија и џин-тоник, има време и на друго место.
Контакт и резервации:
Секој настан го договараме индивидуално и креираме понуда по мерка.
• Facebook: „Cocktail Nomad 2024“
• Instagram: @cocktailnomad2024
• E-mail: [email protected]
• Телефон: 078 613 190