Помфритот е омилен прилог со повеќето јадења со месо. Сепак, она што ги тера многу луѓе да стават помфрит на списокот на непожелни прилози е големата количина на масло што ја апсорбираат компирите при пржење.
Паметните домаќинки најдоа одлично решение – помфрит од рерна, што е исто крцкав како оној од пржење или тава, но со минимално количество масло.
Состојки:
1 кг компир, 3 полни лажици пченкарно брашно, црвен пипер, суви зачини, бибер, 2 лажици масло
Припрема:
Излупете го компирот, па исечете го на осмини. Соединете ги пченкарно брашно, црвен пипер, сув зачин и бибер, а потоа во таа мешавина додате ги компирите.
Поставете плех со хартија за печење, ставете ги компирите на хартијата, лесно посипете ги со масло и ставете ги во рерна. Компирите треба да се печат на 250 степени додека не поруменат.
Послужете со кое било јадење од месо и сезонска салата.