Медицинските својства на овој зачин постепено се разоткриваа во текот на вековите, но веќе одамна е потврдиено дека силно влијае против воспаленијата.
Овој зачин е познат во целиот свет, благодарение на неговите повеќекратни лековити својства. Ако случајно го видите бројот E100 на етикетата на производот, без страв. Ова е природната боја куркумин!
Куркумата е растение од семејството ѓумбири. Главно расте во Јужна Азија. Од нејзиниот корен се подготвува зачин со впечатлива жолта боја, која се должи на состојката куркумин.
Лековитите својства на куркумата
Куркумата е еден од најмоќните природни лекови. Активната лековита состојка во куркумата се нарекува куркумин. Лековитите својства на овој зачин постепено се откривале во текот на вековите, а одамна е утврдено дека куркумата делува силно против воспаленијата. Потврден е корисниот ефект на куркумата за многу болести, од рак до Алцхајмеровата болест. Во ајурведската медицина, куркумата одамна е позната како билка која го зајакнува и храни телото.
Куркума се користи за да:
– Зајакнување на варењето на храната
– Обвовување на цревната флора
– Намалување на надуеност
– Чистење на црниот дроб и жолчката
– Нормализација на менструацијата
– Намалување на воспалението кај артритис
– Чистење на крвта
– Стимулирање на метаболизмот
– Проблеми со кожата
– Заболувања на респираторниот систем
– Против габички и бактерии
– Против цревни паразити
Според хранливите вредности, куркумата е богат извор на железо, манган, витамин Б6, диететски влакна и калиум. Резултатите од голем број студии покажуваат дека е ефикасна во лекување на артритис, дерматитис и егзем, треска, инфекции, чиреви, камења во бубрезите и жолчката.
Лек против грип и настинка
Овој природен антибиотик има силно анти-воспалително дејствите, освен она што го зајакнува имунолошкиот систем, ги убива бактериите и предизвикувачите на болест. Не предизвикува несакани ефекти за варењето и цревната микрофлора и е сосема безбедна за употреба.
Куркумата содржи куркумин, полифенол, активна состојка која има преку 150 терапевтски својства. Со конзумација на мед и куркума го подобрувате варењето на храната и го зголемувате бројот на добрите бактерии во цревата.
Состојки: 100 гр мед, 1 лажичка куркума во прав
Измешајте ги двете состојки додека целосно не се соединат и истурете ги во чиста тегла. Веднаш штом ќе се забележат првите симптоми на настинка или грип, се земе лекот на следниот начин:
Прв ден: Земете половина лажичка од лекот на секој час.
Втор ден: Земете половина лажичка на секои два часа.
Трет ден: Земете половина лажичка три пати на ден.
Пожелно е лекот да не се голта веднаш, туку да го оставите во устата додека не се раствори. Многумина велат дека по три дена од земањето на овој лек сите симптоми исчезнуваат, но заради полесни конзумирање можете да го додадете во топло млеко или чај.