Познато е дека многу луѓе на Балканот трошат пари на хипертензија секоја година. Ова вклучува лекови, лечење, здравствени услуги… Пациентите со висок крвен притисок мора да користат опасни бета-блокери и лекови. Исто така, треба да избегнуваат сол. Ова привремено може да го реши проблемот, но не и целосно.
Што е најголемиот проблем кај хипертензијата? Многу луѓе не сфаќаат дека имаат висок крвен притисок. Крвниот притисок се состои од две компоненти: систолен и дијастолен притисок. Првиот е притисокот кој настанува кога срцето ја пумпа крвта, додека дијастолниот е “одмор” меѓу две отчукувања.
Високиот притисок вклучува: нормален (помалку од 120/80), прехипертензија (120-139/80-89), прва фаза на висок крвен притисок (140-159/90-99) и друга фаза на висок крвен притисок (160 и повеќе/100 и повеќе). Симптомите се главоболка, болка во градите, крварење од нос, промена на видот, умор, зуење во ушите и збунетост. Високиот крвен притисок е “виновник” за смрт на 360 000 луѓе годишно, што значи дека поради висок крвен притисок умираат 1000 луѓе дневно.
Високиот крвен притисок го зголемува ризикот од хронично откажување на срцето (7 од 10 луѓе умираат од ова), проблеми со памтењето, проблеми со видот, анеуризма (слаби крвни садови), инфаркт, метаболички синдром и мозочен удар.
Постои храна која влијае на високиот крвен притисок и треба да ја избегнувате: храна со голема количина на сол (обработена и конзервирана храна), алкохол ( треба да се пие во нормални количини), кофеин, шеќер и омега 6 масти.
Треба да се јаде храна богата со влакна ( како што се семиња, грав, зеленчук и овошје), чаеви ( бел чај неколку пати во денот, бидејќи ги зајакнува артериите, го намалува притисокот и штити од мозочен удар), храна богата со омега-3 (лосос, ленено семе и телешко месо) храна богата со калиум ( банани, авокадо, кокос и лубеница)