НЕДЕЛЕН РУЧЕК КОЈ ДЕЦАТА ЌЕ ГО ОБОЖАВААТ: Сочен полнет компир – совршен летен ручек!

Состојки:

7-8 компири од средна големина, 200 гр. шампињони или други печурки, 1 поголема главица кромид, 120гр. кашкавал, магдонос, сол, бибер, 200мл. павлака за готвење.

Подготовка:

Излупете ги компирите и подварете ги, на треба целосно да бидат сварени.

Исечете ги по должина и внимателно издлабете.

Во тавче со малку масло пропржете го кромидот (да добие златно-жолта боја), додадете ги печурките, нека бидат исецкани и издинстајте ги.

Во посебен сад ставете ја павлаката за готвење и загрејте ја на послаба температура. Кога ќе започне да врие, додадете го кашкавалот, сол и бибер. Сето тоа добро промешајте го и тргнете го од шпорет, а потоа во смесата додадете ги печурките, испржениот кромид и ситно исецканиот магдонос.

Со оваа смеса наполнете ги компирите, а потоа наредете ги на плех и ставете ги да се печат дваесетина минути, додека компирот не зарумени.




Markukule.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.