Црвената боја ја симболизира пролеаната крв на Исус Христос за време на мачењето и распнувањето на Велики петок. Првото јајце, чуварот, мора да биде обоено црвено, додека вие одлучувате за другите.
Денес постојат многу техники за бојадисување и бојадисување на велигденските јајца, а повеќето од нив вклучуваат вештачки бои. Меѓутоа, ако преферирате природни варијанти, најдовме начин да добиете убава црвена боја без да користите капка хемија.
Сок од цреша – Ако сакате вашите црвени јајца да имаат исклучително интензивна црвена боја, користете сок од цреша. Постапката е иста како кај кромидот – во шерпа ставете јајца, прелијте со сок од вишни, со малку сол и оцет. Во сокот сварете ги јајцата и оставете да се изладат.
Можете исто така да користите цвекло – Сок од цвекло оставен во вашата тегла откако ќе јадете сочно овошје. Постапката е иста како и за сок од цреша. Ако сакате понежни нијанси на црвено, разредете го сокот од репка со малку вода.