Мусаката на многумина им е едно од омилените јадења поради неодоливиот спој на месо и компир, но и поради тоа што брзо се приготвува. Сепак, постои уште една вкусна варијанта на овој рецепт, а замена за месото се печурките.
Состојки:
1кг. компири, 500гр. шампињони, 1 главица кромид, 1 морков, мешавина од суви зачини, бибер, сол, 3 јајца, 200мл. млеко и масло.
Подготовка:
Пропржете го кромидот и морковот, додадете ги шампињоните и зачините и пак пропржете.
Во огноотпорен сад изрендајте го компирот на танки кругови, па ставајте ред фил, ред комири.
Печете 10 минути на 200 степени па извадете го садот и јадењето прелијте го со јајцата и млекото, потоа печете уште 30 минути.
УЖИВАЈТЕ!