Вкусна и ароматична чорба со полн вкус на целер …
Потребно е:
1 поголем корен од целер, 1,5л. пилешка супа (може и вода),50гр. путер, 1 поголем компир
за запршката:
100гп. путер, 40гп. бело брашно
за кнедлите:
2 белки,40г. брашно, 2 жолчки малку сок од лимон, сол, бел бибер, мелено морско оревче
Подготовка:
– Коренот од целер измијте го убаво, излупете го, исечете го на помали коцки и пропржете го на 50 г путер.
– Сипете 1,5 л пилешка супа (или вода). Во супата ставете и еден компир исецкан на коцки.
– Кога ќе омекнат целерот и компирите испасирајте ги и вратете ги во супата.
– Направете запршка од 100 г путер и 40 г брашно. Запршката треба да остане бела. Полека сипете ја во супата со постојано мешање.
– Преминете на подготовка на кнедлите. Изматете ги во цврст шлаг двете белки. Додадете 40 г брашно и убаво измешајте. Со лажиче земајте од смесата и спуштајте ги кнедлите во врелата супа.
– Изматете ги жолчките и полека додадете ги во супата со постојано мешање. Во супата сипете и малку сок од лимон. Зачинете со сол, бел бибер и морско оревче, по вкус.