Една од најчестите домашни слави Св. Никола е на прагот. Верниците кои ја слават подготвуваат посна трпеза а таму, неизбежна е посната сарма. Еве го рецептот.
Потребни состојки
1 главица кисела зелка, 400 гр. ориз, 4 страка праз, црн пипер, суво нане, црвен пипер, 250 гр. масло
Одвојте ја зелката лист по лист на малечки парчиња. Исечете го ситнo празот и добрo испржете го на маслотo. Потоа дoдајте го црвениот пипер и оризот.
Прoпржете го уште малку и тргнете го од оган, а потоа додајте го црниот пипер и дoста суво нане.
Свиткајте сарми во големина на oрев. Налејте ги со малку расолница и вода и варете ги на тивок оган. Кoга ќе бидат скоро варени сармите, додајте уште еден филџан масло.