Ако сакате да ја запознаете културата на некоја држава и нација, појдете во некој ресторан и пробајте ја храната која е специфична за тоа поднебје.
– Пиероги во Полска: Постојат толку многу причини да ја посетите Полска, но пирогите ставете ги на врвот од листата. Оваа мала кнедла може да биде полна буквано со се! Класичната верзија вклучува компир и сирење, месо и зелка или само зеленчук. Често се сервираат прелиени со павлака и пржен кромид или свинско месо. Популарни се и како десерт, полнети со овошје и слатко сирење.
– Пастеис де Ната во Португалија: oвој деликатес може да се најде насекаде во светот, но никогаш не може да се спореди со оној рецепт од португалските ресторани.
– Канелбулар во Шведска – ролни со цимет.
– Лакрор во Албанија
– Каривурст во Германија
– Аранцини во Италија
– Бокадиљо де Хамон во Шпанија
– “KARJALANPIIRAKKA” во Финска
– “SOUPE A L’OIGNON” во Франција
– Хагис во Шкотска
– Брамборак во Чешка
– Тавче гравче во Македонија
– “RACLETTE” во Швајцарија
– SMØRREBRØD во Данска