Винскиот оцет не е само вкусен прелив за салата или маринада за месото. Тој може да ви помогне да ја изгубите телесната тежина, да го стабилизирате шеќерот во крвта, па дури и да ги забавите знаците на стареење.
Еве 8 изненадувачки здравствени придобивки од винскиот оцет:
1. Винскиот оцет може да ви ги намали телесните масти
Ако имате за цел да ослабете, не треба целосно да се фокусирате на она што го јадете. Можете да трошите повеќе масти ако консумирате повеќе вински оцет. Во студија објавена во списанието Bioscience, истражувачите утврдиле дека овој оцет всушност помага во намалување на вкупната содржина на масти во телото.
2. Овој оцет може да ги забави знаците на стареење
Според истражувањето објавено во Food Research International Journal од 2010 година, во составот на црвениот вински оцет има висока содржина на антоцианини – природни антиоксиданси, кои помагаат за забавување на процесот на стареење. За најдобри резултати треба да се држиме до оцет, направен од винската сорта Каберне Совињон.
3. Овој оцет потиснува апетитот
Може да ви звучи премногу добро за да биде вистина, но потрошувачката на повеќе вински оцет може да го намали вашиот апетит. Оцетната киселина е активна состојка во црвениот вински оцет, која ја задржува храната во желудникот за подолго време. Тоа доведува до забавување на ослободувањето на хормонот грелин, кој води до чувство на глад.
4. Тој е богат со моќни хранливи материи
Винскиот оцет е наполнет со здравствени хранливи материи, вклучувајќи и неколку клучни витамини, минерали, железо и калиум. Од гледна точка на антиоксиданси, винскиот оцет содржи исто полифеноли, кои се суштински растителни соединенија кои дејствуваат како антиоксиданти.
5. Тој го регулира шеќерот во крвта
Оцетот помага за забавување на апсорпцијата на шеќерот од храната во крвотокот, што значи дека им помага на луѓето со дијабетес. Значи, ако барате начин да ја прилагодите крвниот шеќер, црвениот вински оцет е идеалната храна за тоа.
6. Тој ја зголемува апсорпцијата на калциум
Во едно истражување научниците претпоставуваат дека оцетната киселина во оцетот ја подобрува апсорпцијата на калциум и ја промовира апсорпцијата.
7. Тој помага во варењето
Во многу азиски земји оцетот се пие за време или помеѓу оброците за помагање на варењето. Се верува дека тој го мие телото од токсините, го отстранува квасецот во дигестивниот тракт и го чисти уринарниот тракт.
8. Винскиот оцет може да го подобри изгледот на вашите кожа и коса
Верувале или не, овој оцет е корисен не само за вашето внатрешно здравје, но и за убавината. Тој може да се користи како природен шампон за коса, со него може да се третира и изгорената (од сонцето) кожа.
Извор: “Press24.mk”