Овој хербален лек ги комбинира корисните својства на лукот и црвеното вино.
Добиената смеса може да спречи многу болести, ја прочистува крвта, го зајакнува имунолошкиот систем, го отстранува лошиот холестерол, го подобрува кардиоваскуларниот систем, го отстранува вишокот сол во организмот, ја зголемува издржливоста, дава енергија и се бори со инфекциите.
Лук и вино – комбинација што убива настинка!
Подготовка:
Излупете лук и измешајте го во стаклена тегла со половина литар вино.
Може да го пресечете лукот на половина, на тој начин тој ќе впива многу подобро, а и ефектот ќе биде многу помоќен.
Затворениот сад со смесата се чува две недели на место заштитено од сонце. Во исто време мешајте ја смесата 2-3 пати на ден.
На крајот течноста се цеди и се чува во темен сад.
Овој еликсир може да се прави најмалку двапати годишно. Пијте 2-3 лажици дневно еден месец.