Новата година е на прагот, а ние ви предлагаме да подгответе најдобри јадења што ќе ги разубават вашите празници
Овој рецепт не бара многу време за подготовка, а кралниот резултат ќе ја краси новогодишната трпеза, но исто така ќе уживате и во убавиот вкус.
Потребни состојки:
хартија, вода, 300 гр спанаќ, 500 гр лиснато тесто, 50 гр сирење, 1 јајце, сол и црн бибер, 200 гр крем сирење, лук во прав, чили пиперка, италијанска мешавина од зачини, чери домати
Начин на подготовка: Направете облик на елка од хартија. Поделете го лиснатото тесто на два дела, истенчете го секој во правоаголник, поставете модел на елка и исечете ги по рабовите.
Исчистениот спанаќ, исечкајте го и измешајте го со крем сирењето. Додадете сол, црн бибер, италијанската мешавина зачини, чили во прав и јајцето. Измешајте сè добро.
Премачкајте го првиот слој на елката, додадете сирење на врвот. Над тоа, додадете уште елка од тестото. Користете нож за сечење на пица, исечете парчиња од средината до секој раб приближно на секој сантиметар од триаголникот. Фатете го секое „парче“ и завртете го за да го обликувате обликот на дрвото. Премачкајте со јајце и ставете преполовени домати од цреша, како украс на елката, како лампиони. Печете во загреана рерна 180-35 минути или додека не порумени.