Еден од критериумите кои луѓето ги имаат кога станува збор за мешани салати се вкусните состојки, но без оглед на вкусот постојат и други работи кои мора да се земат вo предвид.
Комбинирањето на намирници кои имаат различно време потребно да се сварат во желудникот не е ни малку посакувано. Со комбинирање на таквите состојки може да дојде до ферментација на храната во желудникот и така да дојде до труење.
Краставиците и доматите не се меѓусебно компатибилни и никогаш не треба да се конзумираат заедно. Кога ќе стигнат до стомакот и ќе започне процесот на ферментација, тоа може да проедизвика бројни проблеми.
Еве уште неколку комбинации на храна кои не треба да ги јадете во исто време:
Овошје после оборк – на овошјето му е потребно многу време за да се свари во организмот, па не треба да се задржува во желудникот.
Зеленчук и сирење – ова е уште една комбинација која треба да се избегнува, бидејќи може да доведе до надуеност.
Млеко и банани – многу луѓе ја сакаат оваа комбинација, но таа значително го успорува варењето во желудникот.