Oва е најчудниот затвор на светот кој можат да го посетат туристи: Го чуваат само однадвор, а внатре е мал град со своја влада и економија (ФОТО+ВИДЕО)

0

Дури и туристите можат да влезат внатре, но на своја одговорност

miradas-620x350

Сместен во срцето на планинскиот град Ла Плаза во Боливија, на висина од 3.000 метри во Андите, се наоѓа затворот Сан Педро, најчудниот затвор на светот.

Не само што е најголем затвор во Боливија, кој е дом на повеќе од 2.500 затвореници, туку тој збор “дом” во овој случај има свое вистинско, изворно значење. Сан Педро затворот е чуван само од надвор, додека во неговата внатрешност воопшто нема чувари. Единствената обврска на чуварите е никој да не побегне, а додека се внатре, затворениците се оставени сами да се грижат за себе.

За да дојдат баш во овој затвор, затворениците мораат да платат влезница, а потоа да купат своја ќелија од “затворскиот градоначалник” или од некој од затворските агенти за недвижности.

649016618770d9f74885b-830x0

Во внатрешноста затворениците воспоставиле свое сопствено функционално општество со управувачки систем. Тие дури организираат и избори кога избираат свои 8 официјални претставници, по еден во секој сектор во затворот.

Многумина од затворениците во Сан Педро живет заедно со своите жени и деца.

childreninsanpedroprison-830x0

Toкму децата се најранливите жители во затворот и под постојана закана од силувачи и педофили, но тука постои нулта толеранција за таквите прекршители, кои што направат такво дело ги убиваат со давење во мал базен во центарот на затворот.

Ф/Г/