AЛАРМАНТНО: Врие од поскоци во прилепско – љубителите на природата да бидат внимателни (ФОТО)

0

19145985_10207694289910049_2903790153364579943_n

Минатата недела Канал 5 Телевизија објави сторија за наезда од змии во прилепскиот дел на Пелагонија, мариовско и крушевско, но најотровната змија кај нас поскокот се појави и во реонот на селата Дрен-Смолани.

Прилепчанец кој постојано престојува во природата на овој регион, на својот профил на фејсбук објави неколку фотографии и напиша алармантно предупредување за сите љубители на природата, кои овој период собираат печурки и други плодови.

fagag

19113856_10207694291270083_3359518632949492650_n

19149251_10207694291030077_7441066296246143438_n

19225240_10207694290990076_3427737320740264531_n

 Инаку поскокот важи за најопасна змија во Македонија и цела Европа поради големината, долгите заби (до 13 мм) и јачината на отровот. Постојат пет подвида.
Јасна особеност на поскокот е рокчето (острица) на муцката, веднаш над клунената лушпа.
Поскокот е најотровната змија и во Европа.

Отровот може да биде прилично токсичен [според на испитувања врз глувци], но се разликува од временскиот период и кај разни населенија. Има протеолитични и невротоксични делови и содржи хемотоксини што ја засируваат крвта, со исти последици и сила како отровот на ѕвечарките. Други својства се противзасирувачки ефект, хемоконцентрација и крварење. Каснувањето предизвикува болка, отекување и промена на бојата, кои можат да се јават веднаш. Може да се јават вртоглавица и отрпнатост.

Луѓето, глувците и птиците веднаш реагираат на каснувањето, додека пак гуштерите се помалку засегнати, а водоземците дури можат и да преживеат. Еропските змии како планинскиот смок и барските змии може да се имуни.

Отровот на поскокот се користи за добивање на противотров од каснувања на други европски змии и за оваа намена постојат посебни одгледувалишта.