СДСМ со протест пред ССМ сакаат да направат упад во Синдикатот

0

Членовите на четирите грански синдикати УПОЗ, СИЕР, СУТКОЗ и АГРО протестираат затоа што се исклучени од Сојузот на синдикати на Македонија. Но, на протестот друштво им прават и членови и симпатизери на СДСМ.

ssm-sdsm1

На седница на Советот, 13 гранкови синдикати гласале за исклучување на УПОЗ, СИЕР, СУТКОЗ и АГРО, заради, како што тврди, фалсификување документи, злоупотреба на службената должност, кршење на Статутот и неплаќање членарина редовно.

Лажно претставуваниот в.д претседател Дарко Димовски со својата група насилно и преку фалсификат се обидоа да го сменат актуелниот претседател на ССМ Живко Митрески.

Превирањата во ССМ траат веќе извесен период. Четирите гранкови синдикати тврдат дека Митревски е разрешен и оти на негово место е именуван Дарко Димовски, додека Митревски ваквиот обид го оквалификува како насилен обид да се изврши смена на раководството на ССМ. Тогашната министерка за труд и социјална политика Фросина Ташеска-Ременски донесе решение за смена на раководството на ССМ, кое, пак, новиот министер Ибрахим Ибрахими го поништи.

ssm-sdsm

Од ССМ и синдикатите кои го поддржуваат Митревски, објавија дека дека против групата фалсификатори, Дарко Димовски, Пецо Грујовски, Живко Даневски и Пеце Ристески, беа покренати повеќе кривични пријави за фалсификување на исправи, злоупотреба на службена положба, злосторничко здружување, лажно претставување, за кои се отворени кривични постапки и истраги пред Основното јавно обвинителство, за кои се предвидени казни затвор од 3 до 10 години.

-Против лажно претставуваниот в.д. претседател Дарко Димовски, сторител на повеќе кривични дела поднесени се повеќе нови кривични пријави вклучително и за групата фалсификатори и синдикални пензионери за насилно превземање на зградата на ССМ, нарушување на владение, попречување на нормално функционирање на ССМ, попречување на работата на други грански синдикати, самовластие и други кривични дела, за кои исто така се предвидува повеќе годишни казни затвор, се наведуведува во соопштението.

За поднесените кривични пријави веќе е започната постапка во Јавното обвинителство.

Извор: Курир