Привршува изградбата на камбанаријата во храмот Св.Петка

0

Во пресрет на големиот христијански парзник “СВ.Петка’, кој се слави на 8-ми август, се интензивираат активностите околу доуредувањето на овој православен храм, во населбата Точила .

1

„Привршува изградбата на Камбанаријата и партерното уредување на црквовниот двор , и на 8-ми август, на православниот празник „Св. Петка“ овој велелепен православен храм во населбата Точила, ќе добие комплетен, поубав изглед . Храмот „Св. Петка“ е една од најубавите новоизградени православни храмови во Прилеп ,изграден во чест на Св.Петка и во чест на загинатите 10 – ет прилепски бранители, кои токму на овој ден, 2001 година загинаа – истакна градоначалникот на Прилеп , Марјан Ристески.

6

3

4

5

Изгрдабата на црквата „Св. Петка“ во населбатаТочила започна пред 10 години. Пред две години црквата беше осветена според каноните на МПЦ, со сите црковни обреди, но таа сеуште се гради, доградува и уредува, како внатешно така и надворешно. Нејзината изградба започна со средства донирани од разни донатори, бизнис секторот, локалната самоуправа-Прилеп , од доброволните прилози на голем број добронамерници и почитувачи на верата, а за нејзината изградба беа организиран и неколку донаторски конференции и музички – спортски настани.

10

7

8

9