Крушево: Град со големо историско значење за нас Македонците, стана најпосакувана дестинација за летање змај во Европа

0

13718672_10153832658362984_1590271010850976095_n

Оние пољубопитните од вас кои би го изгуглале Крушево, сигурно наишле на податокот дека на ова место започнала македонската борба за слобода и независност. Дека секоја година на 2 август овде се празнува нашиот најголем национален празник.

И ова лето Крушево е празнично и свечено.

1238299_10201244784313667_96168920_n

После 30 години откако малата македонска змејарска зедница го откри Крушево и прв пат полета на крушевското небо, ова мало гратче ја доби огромната чест да биде домаќин на елитното 19-то Европско првенство во Змејарство класа 1 и на седмото светско првенство во Змејарство класа 5. Ја доби несекојдневната можност да ја пречека елитата на европските пилоти и светските шампиони кои претходните 2 недели го освојуваа македонското небо над Пелагониската долина, нашата летачка арена.

13718521_1351233974890709_7159589907124000079_n

1174949_10201244793473896_1611068818_n

13686727_1344037242291069_4900730300156926282_n

13700173_10153832658332984_6068314135517879315_n

Крушево го заслужува тоа, пред се затоа што од тука први полетаа токму змејовите. Овој голем спортски настан му даде шанса на ова мало место во срцето на Балканот да стане уште една нова змејарска дестинација.Шанса да докаже дека има потенцијал да биде едно од посакуваните места за летање со змеј во Европа.

13769415_1747217545537801_651964728743911892_n

13726711_1350492151631558_2832240697956239736_n

13726720_1350492381631535_1150570318436421929_n

13754139_1351234101557363_3502180376168162434_n

13754224_10153832658682984_2311773612713868094_n

13754271_10153832658102984_5614944453663219175_n

Во убавото Крушево, ова беа две возбудливи недели, полни со предизвици, сино небо, многу летање, многу успешни трки, убави дружби и секако освен во летањето пилотите уживаа во вкусната македонска крушевска храна и вино.

13770459_10153832658257984_1749445243603488369_n

 

13770461_1350491231631650_3077270609837141588_n

13775393_1747217495537806_5393492861792840521_n

13775892_10208578494091828_1049653313472444625_n