Во Прилеп изложба од 23.Кичевска ликовна колонија

Во ликовниот салон  на Центарот „Марко Цепенков“ вечер ќе биде отворена изложба со дела од 23-тата Кичевска ликовна колонија, што се одржа во јули минатата година во Куќата на уметноста во кичевско Кнежино.

prilep-3

На изложбата ќе бидат претставени дел од изработените 65 нови дела на колонијата во различна техники – акрил на платно, масло на платно, комбинирана техника, како и четири склуптури од метал и  една од дрво.  На колонијата учествуваа  23 уметници од Македонија, Израел, С.Кипар, Индија, Ирак, Албанија, Бугарија, Србија, Германија, Казахстан,  Хрватска, Косово и Турција.

– Имавме можност да видиме различни светови и индивидуални пристапи при утврдување на своите ликовни обрасци. Секој од овие творци, преку изборот на својот личен ликовен говор се обидуваа да воспостават една нова врска меѓу духот и сопственото време, да ни ја откријат вистината и од онаа страна што ние помалку позната. Тоа беше комуникација или нова визуелна размена на мислења, соопштуваат од Кичевската ликовна колонија.