(ФОТО) Коњаницата пристигна во славното КРУШЕВО: Како некогаш се развиори знамето “Слобода или смрт

20526817_1636133196410623_1309295559_n

Крушево живее во духот на револуцијата, во духот на непокорот и одново се сеќава на славните востанички денови.

Се е во знакот на ослободителното востание и десетдневната Крушевска Република од Илинден 1903 година.

Денеска во градот пристигна и илинденската коњаница, со развиорено знаме “Слобода или смрт”, исто како и некогаш, кога тука зачекориле војводите и комитите.

Калдрмата одново зачука од потковиците на коњите, а крушевчани се собраа да ги пречекаат коњаниците, кои и оваа година од повеќе места од Македонија се упатија на долг поход.

20614180_1636133319743944_816923835_n

20562739_1636132876410655_718386190_n

20527177_1636135623077047_128260849_n

20526566_1636133009743975_1755297197_n

А/Г/