ТИТО БЕШЕ КИНДАПИРАН 13 ДЕНА, КОГА СЕ ВРАТИ НЕ БЕШЕ ИСТИОТ: Еве што открила Јованка…

Сценаристот и режисер Милан Шарац овие денови ја подготвува монодрамата “Јас, Јованка Броз”, за која се најавува дека ќе ја шокира јавноста и дека ќе осветли некои темни делови од историјата.

Лајтмотивот на монодрамата е последната желба и порака на поранешната прва дама на Југославија.

“Дојдов во резиденцијата, а Тито го немаше. Каде е? Никој не сакаше да каже. Го немаше 13 дена. Бев во шок. Не можев да му кажам на никој, мислам на светската јавност, ниту пак сама да го барам.

Замислете, држава без шефот на државата. Човекот исчезна. Кога се врати, тоа не беше мојот Тито. Тоа беше првиот ден од нашето конечно раздвојување. Каде беше? Кој го киндапира? Нкој не може да одговори”.

Ова е само мал дел од монодрамата на Милан Шарац, а сепак го привлече целото внимание на јавноста.