ТАА БИЛА НАЈУБАВАТА ЖЕНА ВО СТАР ЕГИПЕТ: Еве како изгледала ! Научниците ја скенираа мумијата на кралицата

Експертите на Унииверзитетот Бристол ја скенираа мумијата и анализираа ДНК како би откриле како изгледала најубавата жена во стар Египет.

Лицето на кралицата Нефертити (1370-1330 г.п.н.е.), една од најпознатите владетелки на Стар Египет, често нарекувана најубавата жена на стариот век, е реконструирано со помош на најновата тридимензионална технологија.

Тоа го тврдат научниците, меѓутоа многу египтолози не веруваат дека нивните наоди се точни, и тоа од две причини – мумијата која ја користеле и бојата на кожата.

Еве како според научниците од Бристол Универзитетот изгледала кралицата: