Светците кои денеска ги празнуваме се заштитници на братската љубов, пријателството и искреното другарство

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 јануари. Православните христијани го празнуваат празникот Св. бесребреници Кир и Јован.

Се сметаат за заштитници на братската љубов, пријателството и искреното другарство. Цел живот лекувале и помагале. Многумина денеска палат свеќа и им се молат за помош.

Свети Кир и Јован пострадале за Христа за време на Диоклецијановите прогони.