ОВА СЕ ДЕЛ ОД ДИСПЕРЗИРАНИТЕ СТУДИИ КОИ СДСМ ГИ УКИНУВА

0

Владата на СДСМ преку Министерството за образование ги укина дисперзираните студии на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, а на другите универзитети ги редуцираше.

ukim-1_2016620103739

Откако првата работа која ја направи владата на СДСМ беше укинување на екстерното тестирање, најновата „реформа“ во образованието е укинувањето на дисперзираните студии.

Во продолжение можете да ја видите минатогодишната понуда на дисперзирани студии од Министерството за образование, кои оваа година СДСМ ги укина.

ФИНКИ

-Дисперзирани студии по информатика во Тетово – понудени 50 места.

Машински факултет

-Дисперзирани студии по производно инжинерство во Кавадарци – понудени се 80 места.

-Дисперзирани студии по производно инжинерство во Струга – понудени се 80 места

Технолошко металуршки факултет

-Дисперзирани студии по металургија, дизајн и менаџмент во Кавадарци – понудени се 80 места,

-Дисперзирани студии по конфекциско инжeнерство во Крива Паланка – понудени се 80 места,

Економски факултет

-Дисперзирани студии по е-бизнис во Тетово понудени се 30 места,
Дисперзирани студии сметководство и ревизија во Велес – понудени се 30 места

Правен факултет

-Дисперзирани правни студии во Тетово – понудени 30 места,

Факултет за земјоделски науки и храна

Дисперзирани студии по градинарство и цвеќарство (8 семестри) во Гевгелија – понудени се 80 места,

-Дисперзирани студии по производство и преработка на тутун (8 семестри) во Прилеп – понудени се 80 места.

Извор: infomax.mk