(ВИДЕО) Подгответе се, доаѓаат робо-пчелите, но тие нема да прават мед

Робо пчелите функционираат во лабораторија, но за нивното излегување ќе бидат потребни 5 до 10 години.

Наводно Ајнштајн рекол дека животот на Земјата ќе опстане само четири години доколку исчезнат пчелите. Популацијата на пчели, пеперутки и останатите инсекти кои ги опрашуваат растенијата, во последниве години забрзано опаѓа.

Инспирирани од природата, научниците од Микробиолошката лабораторитја на Харвард направиле робо пчели, кои можат да летаат и да лебдат.

Најмалиот модел на пчели е тежок 84 милиграми.